måndag 21 oktober 2013

Miley Cyrus, Robin Thicke och Boyd Rice Del1

Miley Cyrus

Här kommer jag skriva tre inlägg som handlar om sexism och hur olika artister framställer sig. I den första ska jag behandla Miley Cyrus och de ”skandaler” hen varit inblandad i de senaste månaderna. I den andra kommer jag kritisera låten Blurred Lines av Robin Thicke, som framträdde samtidigt som Miley men som utsatts för betydligt mindre smutskastning. Den sista delen kommer handla om varför jag inte ser det som dubbelmoral att jag uppskattar andra artister med betydligt grövre texter än Robin Thicke.



För några månader sedan gjorde Miley Cyrus ett framträdande på VMA-galan som väckte mycket uppmärksamhet. I detta framträdande gjorde hen sexuella anspelningar, vilket ledde till en enorm uppståndelse. Här finns en inspelning av framträdandet för den som inte sett:



Så varför resulterade detta i ett sådant ramaskri? Varför har Miley kallats hora, eller värre saker, på varenda internetforum? I sig är denna scenshow inte så provokativ, det finns många andra artister med utmanande dans på scen och i musikvideor.
Den stora skillnaden verkar vara att Miley tidigare varit mycket känd barnstjärna för Disney, där hen spelat rollen som Hannah Montana i tv-serien med samma namn. Denna roll spelade hen mellan 2006-2011. Hen har även gett ut en rad skivor under sin tid med Disney. Därför är denna nya image som hen introducerade på VMA väldigt långt ifrån den porträttering vi tidigare sett.
Miley är idag tjugo år gammal, hen är alltså vuxen (kanske ung vuxen men vuxen trots allt). Det är därför inte så konstigt om Miley (eller hens manager) funderat på hur hen ska framställas i framtiden, en kan inte vara barnstjärna för evigt. Med framträdandet på VMA gjorde Miley tydligt upp med bilden av sig själv som oskuldsfull flicka och försökte etablera en mer sexig persona. En kan tydligt se att andra artister och skådespelare gjort något liknande under sina karriärer. För att ta ett fåtal exempel så gjorde Britney det med ”I’m a slave 4 U”, jag antar att det är detta Justin Bieber försöker göra och tidigare i år gjorde en rad förre detta barnskådespelare det i filmen Spring Breakers. Om detta är en medveten strategi vet jag inte, men det kanske inte är orimligt att tänka sig. När en inte längre kan vara söt vill en vara sexig eller så behöver en det för att fortsätta sälja/vara relevant. Hur framgångsrik eller intressant denna imageförändring är varierar, och här kan jag erkänna att jag personligen tycker att Mileys är betydligt mindre intressant än exempelvis Spring Breakers.
Alla typer av ren smutskastning av Miley är förhoppningsvis för de flesta uppenbart fel och motbjudande. Att kalla en ung kvinna för hora för att hen visar sin sexualitet eller klär sig utmanande är förjävligt. Detta fenomen kallas ibland för slutshaming och är avskyvärt. Miley har ingen skyldighet att fortsätta passa in i någon annans bild av hur hen är. Då jag tänker mig att väldigt få som läser detta har den typen av åsikter kommer jag inte fortsätta att förkasta detta hat. Jag tänker istället vända mig mot en annan motreaktion mot Mileys makeover.

Mycket av denna motreaktion kom efter en annan del av Mileys nya image, denna videon:

För den som inte orkade eller ville se musikvideon så är Miley lättklädd/naken medan hen förstör väggar med en slägga och en rivningskula. Förutom den tidigare smutskastningen och hånandet som såklart fortsatt, har även andra uttryckt sina åsikter om Miley. Här följer två:
  
http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2458053/Miley-Cyrus-makeover-truth-photographer-Terry-Richardson.html/
 
Jag har även sett många uttrycka liknande åsikter på Facebook. Även om dessa kommentarer är välmenande tycker jag de också är ytterst kränkande mot Miley. Dessa personer sätter Miley i en offerroll. Om de inte vet mer om detta än vad jag gör är det omotiverat – varför är Miley ett offer?

För att förtydliga, jag kan tänka mig tre anledningar för Miley att göra sin transformering:
1. Hen tycker att detta är något hen vill uttrycka eller hen gillar estetiken.
2. Hen gör det för att hen tror hen kommer tjäna pengar på det.
3. Hen blev övertalad till det trots att hen inte ville det eller var bekväm med det.

I första exemplet är Miley uppenbart inte ett offer, i det andra är det oklart och i det tredje vore hen ett offer. Om hen i andra exemplet kände att det inte var något att skämmas för och att det därför var värt pengarna är hen ju tydligt inte ett offer. Men om hen inte var bekväm med det men kände sig tvungen att göra det för att fortsätta sin karriär är det hemskt. Och tredje är minst sagt obehaglig. Men min poäng är att vi inte kan veta varför Miley gjort detta. Jag har inte hört henne uttala sig på något sätt som får mig att tro att hen blivit utnyttjad/varit offer. Därför vore det väldigt sexistiskt och arrogant av mig att påstå att hen är ett offer. Att inte förutsätta att hen lika gärna kan ha kontroll över sin situation, tills motsatsen bevisats. Denna offerretorik omyndigförklarar en vuxen kvinna. Dessutom gör den det lika tydligt som de som kallat henne hora att det inte är acceptabelt för en kvinna att vara naken/halvnaken i en musikvideo. Genom att säga att Miley måste gjort det mot sin vilja (trots att en inte vet detta) visar en också att det är något en borde skämmas över.
Det påstås också att Miley skulle komma till skada av att framträda på detta sätt. Jag vet inte vad det är en menar att hen kommer råka ut för. Förutom attackerna på internet har jag svårt att se varför detta skulle vara skadligt, och det vore ju tragiskt om Miley inte ska framträda såhär på grund av att det finns sexism på internet. Det en insinuerar här är att en kvinna inte borde visa sig naken att det finns något farligt i en kvinnas sexualitet – här hoppas jag igen att de flesta inte tycker så. Därför är det beklagligt att så många oreflekterat verkar uttrycka det. Jag menar inte att Wrecking Ball är något stort framsteg för fri sexualitet eller ett slag för jämställdhet, men jag ser inte faran i att göra en sådan musikvideo.

I hela denna del av debatten tror jag många blandar ihop individuella fall med strukturer. Om vi misstänker att unga (primärt tjejer/kvinnor) känner sig tvungna att anspela på sex för att kunna ha en musikkarriär så är detta såklart fruktansvärt och något vi borde reagera mot. Men vi kan inte veta om Miley är en av dessa unga kvinnor (innan hen uttalat sig om det). Det är ju möjligt att Miley inte är det eller att Miley trots detta inte känt att hen gjort något att skämmas över. Att se att det finns könsstereotyper som förtrycker kvinnor är viktigt att uppmärksamma, här har jag till exempel försökt uppmärksamma hur lätt det är att tillskriva en kvinna en passiv offerroll, trots att vi inte har bra belägg för att så är fallet.
Något annat som kommit upp är att Mileys video objektifierar kvinnor. Detta tycker jag strikt taget inte stämmer. I sin video är Miley den enda som agerar, hen slår sönder väggar och sjunger. Detta står i kontrast till många andra musikvideor där kvinnorna bara är passiva och halvnakna. Vad videon däremot gör är att sexualisera kvinnokroppen. Jag tycker personligen att det är tröttsamt att kvinnans sexualitet så ofta används för att sälja något. Och en kan argumentera för/anklaga Miley för att bidra till detta. Jag tycker fortfarande att en då förväxlat struktur och individ. Problemet är inte att Miley är ”sexig” i en musikvideo utan att detta är norm (även för massa andra produkter där det är irrelevant).

Jag vill avsluta med att säga att jag tycker att regissören till videon verkar vara obehaglig och olämplig till att fotografera ungdomar (se artikellänken ovan). Vad jag kan se verkar hen antingen vara ytterst omdömeslös och oprofessionell eller ett riktigt svin. Detta betyder såklart inte att hen sexuellt trakasserat Miley eller övertalat henne till saker hen inte ville. Det vet vi först om fler uppgifter kommer fram kring detta.

Detta är min tolkning av ”skandalen”. Om jag missat någon info så skriv gärna. Jag har inte sett något uttalande om övergrepp från Mileys sida och min poäng står även fast om sådana skulle komma fram senare: att en inte ska förutsätta att någon är ett offer. Jag ser gärna motkommentarer eller andras åsikter, men ber er att vara civila. Om ni har bra poänger och argumenterar bra för dem kommer jag kanske ändra åsikt och erkänna att jag hade fel.

Här är en låt som handlar om det hela och i nästa inlägg behandlar jag Robin Thicke.

1 kommentar:

  1. Mina tankar:

    I stort håller jag med om din kritik mot kriten av Miley, hon kan mycket väl vara i kontroll och har all rätt att uttrycka sig. För mig personligen finner jag framträdandet olämpligt för det får, Mileys 20 levnadsår till trots, en barn-pornografisk bild för mig. 1. Hon ser för mig klart yngre ut. 2. Hon var känd som barn och man kanske fortfarande ser många likheter. 3. I VMA-framträdandet anspelar hennes kläder, många rörelser samt sakerna på scenen (nallebjörnarna) på barn. När alla dessa tre kommer samtidigt blir det för mycket för mig och jag tycker det ser barn-porrigt ut, vilket jag tycker är högst olämpligt. I wrecking ball videon finns inget ur (3.) och den blir för mig inte alls problematisk (men kan möjligen vara det om man har starkare förknippningar mellan Miley och Hannah än vad jag har) förutom det helt ologiska slickandet av släggan.

    SvaraRadera